COPD

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem. COPD is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming, waardoor de luchtweg vernauwd. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden.

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken, dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Daarnaast dragen een beroepsmatige blootstelling aan risicostoffen en langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging (ook binnenshuis) bij aan het ontstaan van COPD. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Verder kan erfelijkheid een rol spelen.

De meest voorkomende klachten zijn: hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling en kortademigheid of benauwdheid bij inspanning. De algemene conditie en de kwaliteit van leven gaan achteruit.

U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee deze klachten te verminderen. Het omgekeerde is echter waar! Het is juist extra belangrijk dat u beweegt. Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. Bewegen geeft lucht! Een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD begeleidt u via een beweegprogramma op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl met minder kortademigheid en meer uithoudingsvermogen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Longfonds

Neem contact op

Fysio Urmond

Urmonderplein 42
6129 PC Urmond

T 046-4333895

Mauritslaan 65 (van der Valk Sport Center)
6129 EL Urmond

T 06-21810911

Heirstraat 28 (HRM fitness),
6129 PK Urmond

T 06-21810911

info@fysiourmond.nl

Openingstijden

Maandag t/m Donderdag 07.30 – 19.00 uur Vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Aanmelden

Wij werken uitsluitend op afspraak, persoonlijk, telefonisch of via de website te maken.

Behandeling aan huis is op indicatie mogelijk.

Afmelden

Gereserveerde tijd voor een behandeling welke niet tenminste 24 uur van te voren is afgemeld, wordt in rekening gebracht. Bij niet tijdig afmelden zijn wij gerechtigd het consult bij u persoonlijk in rekening te brengen